Villum og Ludvigs Blog

Villum og Ludvigs Blog

Forsinket midsommerhilsen fra broderfolket

Liv og levnedPosted by Mads 03 Jul, 2012 23:06:32

Skt. Hans Aftens var der en, der blev to år.

Ludvig blev fejret med pomp og pragt på en stormomsust Amager Fælled - lige ved Naturcenter Vestamager, hvor man kan lave bål og den slags. Kagemanden var bestilt hos bageren på grund af særlige omstændigheder, hvorom der redegøres et stykke nede i organet. Gæster var familie fra nær og fjern: De fire besser fra fjern og fætterfolket fra Valby og dets ophav fra nær.

Labert var det. Og tillykke til Ludvig, der således nåede de to, før den skrantende regering satte alt på et bræt og lod skattereformen falde på plads med lidt underholdende slalomløb mellem fløjene. Villum og Ludvig følger med fra sidelinjen og forstår ikke rigtig, hvad der blev af Den talende Kavalergang. Men de burde på den anden side ikke længere interessere sig så meget for de kvindelige ynder - i hvert fald ikke de næste otte-ti år. Måske regeringens stadige hoppen rundt og gøren i nælderne passer meget godt på et 2-4-årigt drengesind.

Nå. Før redaktionen fortaber sig i uvæsentlige detaljer, må vi tilbage på sporet. I denne tid kan den opmærksomme iagttager opleve forbipasserende ved Peter Bangs Vej 74 standse op for undrende at rette blikket op mod tredjesalen. Det er højst tænkeligt, at de studser over en tumlingerøst, der galer med hysterisk iver:

"Se Brand Sang! Se Brand Sang!"

Ordene er Ludvigs og betegner et brændende ønske om at få lov til at lade sig underholde med det nye yndlingshit fra videogrambranchen: Brandmand Sam. Det er historien om en hjertensgod brandmand, der kan lidt af hvert, og som render rundt og redder fx børn og katte fra usikre situationer af enhver art, herunder ildebrande. Brandmand Sam har formået at skubbe Pippi væk fra førstepladsen. Det er nok lidt at sammenligne med dengang, Villum gik fra Pingu til Byggemand Bob. Men lad os nu se.

Villum er på sin side blevet meget interesseret i Disney. Det gælder både de gode gamle kortfilm med Anders og Mickey og Chip & Chap, hvoraf mange heldigvis er tilgængelige på YouTube, det gælder mange af de nyere figurer (eksempelvis Phineas and Ferb, som er meeeget morsomme), og også længere film som Aladdin og Dumbo og den slags. Han er også efterhånden relativt godt med i forhold til den fine Disney-Pixar-produktion Biler med Lynet McQueen i hovedrollen. Det tog lige lidt tid ift. kammeraterne.

Sproget udvikler sig strygende hos begge drenge. Villum er fx fuldstændig klar over, at det danske flag hedder "Dannebrog," og hvad en "vinbjergsnegl" og en "landgangsbro" er for størrelser. Og han har en del tilsvarende ting på lager, der kan imponere forældrene i givne stunder . Og med fire år og otte måneder på bagen, er Villum også blevet strategisk, ja nogle vil sige manipulerende i sit sprogbrug. Da han fx skulle dele en figenstang i to, betragtede han nøje de to stykker og gav det mindste til Ludvig med ordene: "Værsågod Ludvig - du får det meste, og jeg får det største." Det er muligt, han skal være spindoktor i stedet for læge eller advokat. Men det er jo en usikker tilværelse.

Ellers bliver der også skældt meget ud. "Nu gider jeg altså ikke sige det mere, Ludvig!" og "Hold op med den larm, det er ikke til at holde ud, Ludvig!"og "Ja ja, mor! Jeg har jo ikke fire hænder!" Og der bliver klaget over stress: "Nu har der været to torsdage i en uge, og jeg har ikke nået alt det, jeg skulle!" Sådan er det i et moderne samfund.

Ludvigs sprog er ligeledes i flyvende form. Eksempler er:

"Nej elker dig!" (når man siger "jeg elsker dig")
"Nej lut!" (når man siger "nu er det slut med…")
"Kom, far. Kom med" (når han vil have én med et eller andet sted hen)
"A hedder du?" (når han møder nye mennesker)

"Én, to, mange" (formentlig lært i vuggeren, den slags findes ikke på PBV)

Han kan også sige "babyalarm" og tilsvarende eksotiske ord. Og gentage ord som "konstantinopolitanerinde", som faderen selv forsøgte at udtale som lille på grund af en meget morsom onkel.

Det er også blevet almindeligt med hele ordvekslinger, Ludvig og omverdenen imellem, blandt andet denne:

Mor: "Har du sovet på madrassen i dag?"
Ludvig: "Ja. Hyg'ligt."
Mor: "Fik du så lov at få sutten?"
Ludvig: "Nej. Sara tog den." (Sara er pædagog, og det var selvfølgelig løgn, at hun havde taget sutten)

Ved sengetid insisterer ungen som regel på at få sunget "Ra'mus", dvs. Rapanden Rasmus, og hver dag skråler forældrene løs om Rasmus og hesten, der ryger smøger. Men hver dag ligger ungen og roder rundt og kaster sig fra side til side. Og indtil lørdag den 30. juni stod forældrene og glædede sig over, at barnet ikke kunne kravle ud af tremmesengen. Men netop hin lørdag fik Ludvig knækket koden og forcerede barrieren 30-40 gange mellem klokken 20 og 22.30. Så mistede moderen tålmodigheden og satte sig ind for at vogte over tremmeværkets dyd. Og så vågnede ungen selvfølgelig klokken seks. Det hænger jo ikke sammen. Men der er ingen, der har sagt, det skulle være let.

Med sommerens delvise indtog, er drengene begyndt at lege ganske hyppigt i gården, og Villum har villige kumpaner i Thomas fra fjerde og Noah fra Schneeklotsvej. "Ballade definerer på en eller anden måde alt det etablerede," forklarer Villum. "Hvis der ikke var nogen, der lavede ballade, var der ingen, der vidste hvad man gerne måtte. Noget for noget."

Og så har bamsen Teddy været hjemme på besøg. Den bor i børnehaven, men rejser rundt til alle børnene og oplever syrede ting og spiser mad og den slags. Det er ikke alle bamser forundt. Den er så forpligtet til at skrive det hele ned i en slags dagbog, og der skal afrapporteres til ledelsen på stuen i Planeten.

Det har også været perioden med hele to ferier hos bedsteforældrene - én på Tåsinge mens far og mor var i Milano, og én der blev delt mellem far- og morforældre, mens mor residerede på Solskinsøen med et hav af andre folks børn. Under sidstnævnte ophold, kom farforældrene med daglige skriftlige redegørelser, der kan læses i en særligt tillæg.

Der blev overleveret børn til Tåsinge i Nyborg midt i perioden, mens Villums yndlingssovedyr Snupse lå og sved nakken på det glaskeramiske komfur i Fuglebjerg. Heldigvis brændte hytten ikke ned, og de havde et enkelt eksemplar tilbage i Skoringen i Næstved, som farforældrene erhvervede sig. Villum, der intet kendte til misèren, mente efterfølgende, at Snupses issehår var vokset, men var i øvrigt glad og fro i al sin uvidenhed.

Storfamilien blev atter samlet ved Ludvigs fødselsdagsgalla på Amager. Med sig fra Tåsinge bragte drengene et potpourri af fine portrætbilleder, som der er blevet kigget meget på af folk i alle aldre.

Forældrene har ladet redaktionen vide, at der skal som sædvanlig skal lyde stor hyldest til den velvillige alderdom.

Og hvis man ikke ved, hvad man ellers skal få tiden til at gå med her i den danske sommer, kan man begive sig på et spændende besøg i Galleriet. Billeder fortæller som bekendt mere end tusind ord.

DIMENSIONER:
Farforældrene har om aftenen den 18/6 vejet Villum til 18,8 kilo og Ludvig til 13,4. Og Ludvig er jo åbenlyst blevet lang nok til at kravle ud af sengen, men der er ingen valide længdedata denne gang. Til gængæld er Ludvig blevet klippet for første gang. Dette er, hvad storebroderen fik ud af dét:

  • Comments(0)//blog.eluna.dk/#post86